Driftikarika teine etapp hiilgas rekordarvu võistlejatega

Published by edl on

18. ja 19. juunil Haapsalus Kiltsi lennuväljal maha peetud Firststop Drifti Karikasarja teine etapp lõi kõigi aegade osalejate rekordi – võistles 32 osalejat Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Venemaalt. Üksiksõitude võidu viis koju Felix Tšitipohavian Venemaalt. Tandemsõitudes oli parim Ivo Cirulis Lätist.

Firststop Drifti Karikasarja teine etapp sai alguse juba reede õhtul, mil toimus võistlejate registreerimine ning treeningud uuel rajal. Treeningute põhjal oli oodata väga põnevat ning rehvisuitsurohket võistlust. Juba varasematest treeningutest antud rajal oli näha, et sel rajal võistlemiseks on vajalik tavapärasest suurem rehvide hulk, sest betoonil kulub neid oluliselt enam kui asfaldil.

Laupäevane võistluspäev algas trennidega, mis olid paljulubavad – suured kiirused ja palju rehvisuitsu. Ent ilmataat otsustas lõuna paiku veekraanid avada ning alanud sadu kestis vahelduva hooga kuni õhtuni välja. Kuigi pealtvaatajatele pakkus selline ilm meelehärmi, ei seganud see võistlejaid, sest vihm driftimist ei peata. Kuigi jah, rehvisuitsu siis ka ei näe. Edasiste harjutusringide puhul pidid sõitjad ümber harjuma uute oludega. Kvalifikatsioonid näitasid, et mitte kõik sõitjad ei suuda saada sellise ilmaga punkte. Kolmekümnest üheksa sõitjat jäidki null punktiga, mis sulges neile ka võimaluse saada 16kohalisse eliminaatorisse. Eestlastest vaid kolm suutsid end sõita 16 parima sekka. Viimasena pääses eliminaatorisse 16. kohalt eelmise aasta karikavõitja Eduard Vahemets, kelle esimeseks vastaseks eliminaatoris oli kvalifikatsioonisõitudes parima tulemuse saavutanud Janis Eglite. Üllatuslikult ebaõnnestus Eglite sõit Eduard Vahemetsa vastu ning edasi pääses Vahemets. Kvalifikatsioonis 12. koha saavutanud Gert Roosipõld sõitis esimese sõidu eliminaatoris soomlase Eero Ülisipilä vastu. Roosipõllu sõit ebaõnnestus ning edasi sai soomlane. Kvalifikatsioonist 6. kohalt eliminaatorisse pääsenud Kristjan Klemets edestas esimeses sõidus lätlase Ervins Žuksi 8 punktiga ning teine sõit viis ta kokku Felix Tšitipohavianiga, kelle paremust pidi Klemets tunnistama.

Veerandfinaalide vääriliseks sõitsid end Gatis Lapans Lätist, Ivan Khreliats ja Eero Ülisipilä Soomest ja Felix Tšitipohavian Venemaalt. Poolfinaalid selgitasid, et pronksmedalile sõidavad Lapans ja Khreliats, millest väljus võitjana Khreliats. Finaalis läksid vastamisi Tšitipohavian ja Ülisipilä. Tsitipohaviani punktiskoorid tõusid päeva jooksul iga sõiduga ning finaalis suutis ta välja sõita 83 punkti Ülisipilä 55 punkti vastu. Tšitipohaviani jaoks oli tegu esimese võistlusega väljaspool Venemaad, loomulikult oli mehe võidurõõm väga suur. Nii trennides kui võistlustel läks tal kõik ootuspäraselt, mingeid tehnilisi apse tal ka ei esinenud, mis võimaldaski tal tulla etapi võitjaks. Tšitipohavian lubas üle vaadata oma edasise ajagraafiku, et võimalusel osaleda ka teistel Eestis toimuvatel etappidel, sest selliseid kiireid radasid Venemaal napib. Järgmine võistlus peetakse Pärnu lähedal Sauga ringrajal, mis pakub kiirusi isegi 140 km/h ja rohkemgi.

16 parimat kvalifikatsiooni sõitjat, kel autos turvapuur, said osaleda ka tandemsõitudes ehk superfinaalis. Võistlus oli pingeline. Taaskord said superfinaalidesse kolm eestlast, kellest kahel, Kristjan Klemetsil ja Gert Roosipõllul õnnestus võtta ka võit ühtest sõidust. See üksik võit esimesest sõidust jäigi eestlaste parimaks tandemsõitudes. Tandemsõitudes saatis edu eelkõige lätlasi – finaalsõit toimus Ervins Žuksi ja Ivo Cirulise vahel, kellest parimaks osutus Cirulis. Kolmanda koha eest sõitsid Eero Ülisipilä ja Felix Tšitipohavian, kellest kohtunikud tunnistasid paremaks Ülisipilä sõidu.
Kahe etapiga on kõige enam punkte kogunud Gatis Lapans, kellele järgneb Kristjan Klemets ja kolmandal kohal on Ivan Khreliats. Kokku toimub viis etappi.

Firststop Drifti Karikasarja kolmas etapp toimub 16. ja 17. juulil Pärnu lähedal Audru ringrajal, kus kurvi sisenemise kiirused küündivad üle 140 km/h. Tegemist on lähiriikide ühe kiireima rajaga, mis on atraktiivne kõikidele driftijatele. On oodata väga palju võistlejaid nii Eestist kui välismaalt.
Erinevate autorite tehtud fotomaterjali toimunud etapist näeb siit.

Kohtumiseni Audrus!

Categories: Arhiiv